Dobrodošli u Petrovac!

Petrovac na moru

Petrovac na Moru se nalazi u opštini Budva u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 1485 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1412 stanovnika). Naziv je mesto dobilo posle Prvog svetskog rata, a u čast kralja Petra I Karađorđevića.

Petrovac je poznat po letnjem turizmu i rimskom mozaiku iz 3. veka kojim je prikazan bog sna, Hipnos. Gradska plaža je duga oko 600 m i jedna je od najlepših na tom delu Jadrana. U blizini grada se nalaze dva ostrva, Katič i Sveta Neđelja.

Petrovac je turističko mesto od 1923. godine, te godine je gost bio arhitekta iz Beograda Đorđe Jovanović.

Svaki delić zemlje Paštrovića čudesan, a tu jedinstvenu lepotu nemoguće svesti na bilo kakve postojeće mere jer je izdržala i probe vremena i prolaznost i nedostupnost. Na tom malom mitskom tlu od Kufina do Babinog Vira kod Bečića, uz samu obalu, iza zidina stare tvrđave ponosno stoji grad omeđen maslinjacima i vinogradima, suncem i morem. Miran i čist, okupan Jadranom i mirisima borova i čempresa sa malim zalivom u obliku potkovice, svakog gosta je u svoja nedra uvek primao sa jednakom srdačnošću.

Prvi susret sa Petrovcem doživite i pre nego što u njega stignete, budući da se panorama odlično vidi sa magistrale. Stari tvrđavu sagradili su Mlečani u 17. veku. Njena ne tako daleka prošlost krije dramatične ljudske sudbine, uzbudljive staze lepote i ljubavi, herojska srca ratnika koji su sve to čašću branili. No, hronika počinje u praistorijsko doba, od imena Pastro koje se pominjalo još u ilirskom svetu, preko Rimljana koju su ostavili duboke tragove u kamenu i čudesan mozaik iz 3. veka sa predstavom boga sna Hipnosa, a nastavlja pisanim dokumentima i “Ljetopisom popa Dukljanina” koji su to umiljato mesto poznavali po nazivu Kastel Lastva. Gradnju mletačke tvrđave odobrili su Paštrovići, dobivši tako autonomiju od Venecijanaca. Ona ih je branila i od najezde Turaka. Stepenice kaštela vode do najvišeg platoa, sa koga se vidi stara topovska cev okrenuta prema moru, što nije slučajno. Ispred vaših očiju naći će se i Katič i Sveta Nedjelja sa malom crkvom na hridi.

Predeo slikan morem najviše je opisivao Stjepan Mitrov Ljubiša, koji je i rođen u ovim krajevima.

Početkom prošlog veka nekad malo ribarsko naselje pretvoreno je u moderan gradić, veoma značajan na mapi crnogorskog turizma. Između ostalog, Petrovac je bio prva komunistička opština u Kraljevini Jugoslaviji. Crvena komuna po kojoj se i danas zove njegovo kulturno središte, spomen dom, galerije, crkve, veliki broj sunčanih dana od ranog proleća do kasne jeseni, borove šume, Lučica i ostale plaže sa crvenim peskom...